Varza murată – importanța ei pentru sănătate
Oamenii de știință au constatat că persoanele care o consumă sunt mai puțin expuse îmbolnăvirii de cancer. Varza murată este, întradevăr un aliment minune. Cu toate că ne amintim de ea doar ocazional, varza murată se bucură de anumite proprietăți medicale și nutriționale ce merită subliniate.
Varza murată este foarte de bogată în vitamina C (mai bogată chiar decât alimentul în stare proaspătă, crudă), vitamina ce oferă protecție antioxidantă, dar nu numai, ajutând astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului. Varza murată este cunoscută și ca un puternic mineralizant și remediu împotriva anemiei. În compoziția sa sunt prezente minerale și vitamine esențiale pentru funcționarea optimă a organismului: vitamine din complexul B și minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. 100 g de varză murată asigură un sfert din doza zilnică de vitamina C recomandată, iar un pahar-două pe zi de zeamă de varză pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferinzi de hemoroizi.
De asemenea, varza acră poate fi consumata cu incredere in curele de slabire intrucât conține puține calorii (20 calorii la 100 grame) și contribuie la reglarea digestiei, înlesnind totodată arderea grăsimilor. În timpul procesului de fermentație, se formează acidul lactic ce actionează pozitiv asupra tractului digestiv curățându-l de bacteriile dăunătoare și ajutând astfel la detoxifierea organismului. Pe langă rolul său de eliminare a toxinelor din organism, varza murată mai este cunoscută și pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale. Recent, nutriționiștii secolului XX apreciază varza murată drept un puternic aliment afrodiziac pentru barbați, ducând la creșterea potenței masculine. Conform unui alt studiu recent, femeile care consumă varză murată de 5 ori pe săptămână prezintă un risc cu 70% mai scăzut de a dezvolta cancer la sân. Virozele pot fi și ele evitate prin consumul de varza acră, iar pentru prevenirea gripei aviare varza murată este recomandată cu căldură de către specialiști. Gratie conținutului sau de vitamina B12, varza murată încetinește procesul de îmbătrânire, protejând sistemul nervos și împiedicând pierderile de memorie.
Varza murată este puternic alcalină şi, deci, un aliat excepţional pentru menţinerea mediului intern, sânge şi limfă, într-o stare de echilibru. Aşadar, iarna consumaţi frecvent salate din varză murată. Aşadar vorbim despre un produs ideal pentru consum în anotimpurile reci( dar nu numai ) când nu aveţi acces la vegetale crude, produse în România.
În procesul de fermentaţie apar probiotice, compuşi esenţiali pentru flora colonului, deci pentru întreaga digestie. Însă poate cele mai mari virtuţi ţin de compuşii cu sulf pe care îi conţine. Aceştia au efect dovedit în laborator de prevenţie a cancerului. Varza combate efectele toxice ale alimentelor pe bază de carne procesată, în special a mezelurilor, grătarelor, prăjelilor.
Nutriţia este vitală pentru susţinerea procesului de detoxifiere
Substanţele active din varză intră în cele două faze de detoxifiere care au loc la nivel celular în ficat. În cea de-a doua fază, ficatul trebuie să distrugă metaboliţii rezultaţi în urma digestiei cărnii. Aceştia sunt de obicei mult mai toxici decât toxinele iniţiale din carne.
Cei mai periculoşi metaboliţi intermediari rezultă din procesarea de către organism a cărnii roşii, preparate incorect (inclusiv grătar), şi a alcoolului. Varza murată poate fi consumată zilnic, adaptată într-o dietă diversă.
Comentarii